\


 Monday, 10 January 2011
Tipy pro Windows Phone 7 aplikace IV - intermezzo I - zjednodušená registrace serializovatelných tříd nesoucích tranzientní stav v KnownTypesDictionary

 

Dnešní článek je jen “intermezzem”, protože doplňuje předchozí článek o slíbenou informaci, jak můžeme automaticky registrovat serializovatelné třídy, jejichž instance  nesou tranzientní stav, který je uložen  v KnownTypesDictionary. Přechozí článek končil ukázkou, jak můžeme vrátit staticky definovaný seznam typů, dnes se poohlédneme po trochu dynamičtějším řešení. I když postup není omezen jen na WP7 aplikace, ale můžete ho použít v kterékoli aplikaci, která využívá (WCF) DataContractSerializer, my se zaměříme v článku opět hlavně na řešení WP7 specialitek.

Přečetli jste si první odstavec a nevíte, co je tranzientní stav? Hledáte marně v MSDN typ KnownTypesDictionary? Nedivte se, milostný akt sice můžete rozjet bez předehry, ale abyste rozuměli  tomuto intermezzu, pečlivě a pomalu si přečtěte jako předehru k intermezzu tipy pro Windows Phone 7 aplikace II – podpora životního cyklu aplikace (včetně tombstoningu) ve "view modelech”, i díl třetí, kde se bavíme o KnownTypesDctionary.

Předehru máte za sebou, takže víte, že KnownTypesDictionary je specializovaný objekt Dictionary, ve kterém je klíčem řetězec a hodnotou libovolný objekt a že v objektech KnownTypesDictionary ukládáme tranzientní stav view modelů při každém “tombstoningu”. I když KnownTypesDictionary může jako hodnotu nést libovolný objekt, my musíme instruovat DataContractSerializer, které objekty a hlavně z kterých odvozených tříd má v objektu Dictionary očekávat.

Když do KnownTypesDictionary ukládáme v jedné aplikaci instance z tříd OrderVO a InvoiceVO a v jiné aplikaci instance TwitterPost a ObservableCollection<TwitterPost >, musíme vždy znovu zmíněné třídy registrovat pomocí atributu KnownType.

Pro připomenutí následuje výpis kódu, kterým jsme končili a který registruje serializovatelné třídy v aplikaci “natvrdo” pomocí statické metody GetKnownTypes, jejíž název je předán do konstruktoru atributu KnownType.

 

Napevno zadrátované typy v KnownTypesDctionary nám nemusí vadit v jedné aplikaci, ale když chceme používat KnownTypesDctionary v mnoha různých aplikacích, musím řešení upravit.

Místo abychom třídy v metodě GetKnownTypes registrovali přímo, delegujeme odpovědnost za vrácení serializovatelných typů na specializovaného poskytovatele.

BTW: To víte, že první a okouzlující zákon vztahu mezi třídami zní:  “Když je třída vyčerpána množstvím odpovědností, vždy si může přičarovat otroka, který špinavou práci udělá za ni”?. Občas se tomuto zákonu  také říká SRP – princip jedné odpovědnosti třídy”.Smile

Poskytovatel je objekt podporující rozhraní IKnownTypeProvider s jednou samopopisnou metodou.

Refaktorizujeme třídu KnownTypesDictionary, aby při vracení serializovatelných typů využívala objekt IKnownTypeProvider.

Do nové statické vlastnosti KnownTypeProvider je ve statickém konstruktoru přiřazen DefaultKnownTypesProvider, o kterém budeme mluvit za chvíli, ale do vlastnosti KnownTypeProvider můžete klidně vložit pro účely vaší aplikace lépe přizpůsobený IKnownTypeProvider.

Metoda GetKnownTypes vrátí všechny staticky registrované typy v poli KNOWN_TYPES společně s  typy, které dodá  IKnownTypeProvider. Typy jsou získány jen při prvním volání metody GetKnownTypes a jsou cachovány v proměnné _cachedKnownTypes, abychom opakovaným získáním typů z  IKnownTypeProvider zbytečně neplýtvali výkonem WP7 telefonů ani trpělivostí uživatele. Předpokladem tohoto přístupu samozřejmě je, že v aplikaci je fixní množina serializovatelných typů, která se za běhu aplikace již nemění. Jestli vám to nevyhovuje, odstraníte cache z KnownTypesDictionary za 10 sekund.

Jaké odpovědnosti bude mít DefaultKnownTypesProvider?

  1. DefaultKnownTypesProvider nám vrátí všechny deskriptory třídy (Type) označené atributem [DataContract] v hlavní assembly aplikace.

  2. DefaultKnownTypesProvider nám vrátí všechny deskriptory třídy (Type) označené atributem [DataContract] v dalších assembly, ze kterých je složena aplikace.

  3. DefaultKnownTypesProvider nalezne další a pro aktuální aplikaci specifické objekty podporující rozhraní IKnownTypeProvider a vrátí seznam všech typů z těchto providerů.

  4. Pro všechny nalezené typy T zaregistruje i kolekci Observable<T>. To znamená, že pro třídu OrderVO označenou atributem DataContract je automaticky vrácen z poskytovatele nejen její Type (typof(OrderVO), ale i deskriptor kolekce typeof(ObservableCollection<OrderVO>).

Kód třídy DefaultKnownTypesProvider:

V metodě GetKnownTypes vyzvedneme všechny typy z “hlavní”  (vstupní) assembly. Hlavní assembly získáme v metodě getExecutingAssembly přes vlastnosti třídy Deployment.

Typy z hlavní  assembly sloučíme s typy v dalších assembly voláním metody getRefencedAssembliesTypes(). Ve WP7 jsem bohužel nenašel způsob, jak seznam dalších assembly získat, a proto další assembly poskytují objekty IAssemblyTypesProvider nalezené v hlavní assembly.

Chcete-li tedy automaticky vyhledat typy označené atributem DataContract v další assembly, vložte do hlavní assembly třídu podporující rozhraní IAssemblyTypesProvider.

Do proměnné collectionTypes v metodě GetKnownTypes vygenerujeme pro všechny nalezené typy jejich kolekce. Možná trochu složitě vypadající kód jen zabraňuje tomu, abyste nalezené deskriptory tříd typu ObservableCollection<T> v proměnné types balili znovu do kolekce ObservableCollection. Jinými slovy, když v proměnné types bude kolekce ObservableCollection<OrderVO>, do proměnné collectionTypes nebude generována kolekce ObservableCollection<ObservableCollection<OrderVO>>.

Na konci vracíme nalezené typy sloučené s vygenerovanými typy kolekcí ObservableCollection<T> a dalšími a pro aplikaci specifickými typy z ostatnich poskytovatelů . Za poskytovatele považujeme další objekty IKnownTypeProvider nalezené v hlavní assembly.

A tím máme hotovo.

Připomínám, že DefaultKnownTypesProvider můžete využít nejen ve WP7 aplikacích, ale ve všech aplikacích v .Net Frameworku, kde je používán DataContractSerializer a vy chcete automaticky registrovat odvozené serializovatelné typy.

Příště již začneme stavět aplikaci založenou na našem "mini frameworku”, abyste viděli, k čemu tyto počáteční díly seriálu včetně intermezza, které právě čtete, vůbec byly.Smile

Předcházející články:

Tipy pro Windows Phone 7 aplikace I

Tipy pro Windows Phone 7 aplikace II – podpora životního cyklu aplikace (včetně tombstoningu) ve "view modelech”

Tipy pro Windows Phone 7 aplikace III–propojení view modelu s view (stránkou)



Monday, 10 January 2011 13:37:12 (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)       
Comments [0]  .NET Framework | C# | Návrhové vzory | Silverlight | WP7