\


 Monday, 03 January 2011
Tipy pro Windows Phone 7 aplikace III–propojení view modelu s view (stránkou)

Update 4. 1.   2011  - upraven kód objektu UIHelper a spolupracující metody tak, aby byl klíč generovaný pro tranzientní stav každého view modelu skutečně unikátní. Když rozkliknete GISTy, můžete se podívat i na původní verzi kódu.

V předchozím článku jsme se podrobně věnovali vytvoření bázové třídy pro view modely včetně podpory ukládání tranzientního stavu během “tombstoningu” a na konci jsem slíbil, že další díl bude věnován hlavně propojení našich view modelů s view.

View pro nás bude hostitel view modelu a v souladu s WP7 modelem navigace mezi jednotlivými stránkami budeme za hlavního hostitele považovat potomka třídy PhoneApplicationPage. Uvidíme ale, že při vytváření View nejsme omezeni na potomky PhoneApplicationPage, protože budeme schopni vytvořit i view jako potomka třídy UserControl.

Zrekapitujme hlavní funkce, které by měl náš hostitel view modelů zvládat:

  1. Při vytvoření stránky je třeba najít ke stránce přidružený view model. Dodejme již nyní, že povinností hostitele bude dohledat i vnořené (dceřiné) view modely, jestliže je jedna stránka složena z více nezávislých view a každé view může být asociováno s jiným view modelem.

  2. Při vytvoření stránky je nutné u view modelu volat metodu Init pro základní inicializaci view modelu, jestliže view model podporuje naše rozhraní IInittialize. Znovu připomínám, co zaznělo v minulém článku, že si implementaci žádných rozhraní u view modelů nevynucujeme.

  3. Jestliže se stránka stane poprvé nebo po návratu uživatele “aktivní” (zobrazenou), je nutné volat na view modelu metodu Activate, když view model podporuje rozhraní IActivated.

    .
  4. Jestliže uživatel ze stránky odchází, hostitel na view modelu volá metodu Deactivate z rozhraní IDeactivated.

  5. Hostitel musí být schopen při “tombstoningu” uložit tranzientní stav view modelu.

  6. Po návratu z “tombstoningu” hostitel dovolí view modelu obnovit tranzientní stav.

  7. Hostitel se nás bude snažit ve view modelech odstínit od všech  WP7 nedomyšleností, záludností, nesmyslných omezení a programátorských vrtochů, které jsou nedílnou a z pohledu mobilní MS divize jistě i zábavnou součástí celkově kapriciozního životního cyklu třídy PhoneApplicationPage.

Nyní již můžeme přístoupit k vytvoření hostitele. Našim hostitelem bude třída PageBase, která je potomkem PhoneApplicationPage z WP7 frameworku. Nakonec jsem pro účely článku zvolil toto řešení, i když není problém v dalších dílech ukázat adaptér, který nás nutnosti vlastní stránky v aplikaci odvozovat z bázové třídy PageBase zbaví. Myslím si ale, že navigační model WP7 aplikací neposkytuje sám o sobě mnoho prostoru pro kreativitu, a proto nutnost dědit z PageBase místo třídy PhoneApplicationPage z WP7 za nějak zvlášť restriktivní nepovažuju.

Třída PageBase:

Kdykoli  dojde k aktivaci stránky, čímž míním první navigaci na stránku, nebo návrat na stránku pomocí tlačítka Back, je volána metoda OnNavigatedTo. My jsme přepsali metodu OnNavigatedTo a v ní vždy nastavíme svou vlastnost WasLayoutUpdateCalled na false. Vlastnost WasLayoutUpdateCalled použijeme za chvíli, zde jen řekněme, že tuto vlastnost potřebujeme k tomu, abychom poznali, že již je vytvořen celý vizuální strom ovládacích prvků a že můžeme s ovládacími prvky bez obav pracovat. Bohužel v metodě OnNavigatedTo vizuální strom prvků vytvořen být nemusí. O některých problémech, které je nutné řešit, když není zcela vytvořen vizuální strom prvků, jsem již mluvil u ovládacího prvku WebBrowser v první části tohoto seriálu.

Metoda OnNavigatedTo také dá příkaz k vyzvednutí dříve uloženého tranzientního stavu pomocí metody loadSavedTransientState z vlastnosti PhoneApplicationPage.State. Tranzientní stav, pokud existuje, je pouze uložen do vlastnosti LastSavedTransientState a zatím se s ním nijak nepracuje. Klíčem, pod kterým je uložen stav celé stránky včetně tranzientního stavu view modelů, je plně kvalifikované jméno aktuální stránky (string stateKey = GetType().FullName). Měli bychom si být vědomi, že při této implementaci nesmíme mít jednu stránku v aplikaci nahranou vícekrát, protože by různé instance stejné stránky mezi sebou sdílely stav. Když budete trvat na tom, že jedna stránka může mít v systému několik instancí, není problém změnit generování klíče, pod kterým bude stav pro každou unikátně identifikovanou instanci uložen.

Pokračujme v našem scénáři. V konstruktoru si přihlašujeme odběr události LayoutUpdated (LayoutUpdated += PageBase_LayoutUpdated;), abychom byli notifikováni, že již můžeme bezpečně pracovat s ovládacími prvky.

 

Obslužná metoda handleLayoutUpdated je po každé navigaci na stránku spouštěna  jen jednou, a proto se podíváme na hodnotu vlastnosti  WasLayoutUpdateCalled – jestliže má hodnotu true, nic dalšího neděláme. Jinak metoda zkontroluje, zda instance PageBase je nově vytvořena, k čemuž dojde při první navigaci na stránku a také po obnovení z “tombstonovaného" stavu. Jinak řečeno – když je volán konstruktor třídy PageBase, znamená to, že máme stránku v “panenském” stavu, protože v ní nejsou žádná data a dokonce ani nebyly připojeny view modely. A proto bezparametrický konstruktor PageBase nastavuje vlastnost IsNewInstance na true, abychom v metodě handleLayoutUpdated  věděli, že máme co do činění s novou instancí stránky. U nové stránky je třeba získat view modely, a pokud je stránka obnovena po “tombstoningu”, je třeba do view modelů nahrát tranzientní stav.  Při variantě “nová instance stránky” metoda handleLayoutUpdated volá metodu LoadState.

Jestliže nebyl volán konstruktor a stránka obsahuje veškerý stav, k čemuž většinou dojde, když se vrátíme bez “tombstoningu” pomocí tlačítka Back na stránku, metoda handleLayoutUpdated volá pouze pomocnou metodu handleAllActivated, která proiteruje všechny dříve nahrané view modely, a když podporují rozhraní IActivated, tak na nich zavolá metodu Activate.

Metoda LoadState ihned deleguje na metodu restoreTransientState, jíž předá v objektu ElementIndexPair odkaz na aktuální stránku (this), která představuje “root” všech prvků, a relativní index nastavený na 0 (první prvek na této úrovni). V dalším argumentu jako prvek, pro který má být obnoven stav, předá opět odkaz na aktuální stránku (this) a poslední argument, ve kterém metoda restoreTransientState očekává naposledy použitý view model, je null, protože se žádnými view modely se ještě nepracuje.

Metoda restoreTransientState nejprve zkontroluje, jestli předaný ovládací prvek představuje View. K tomu použije objekt podporující rozhraní IViewModelResolver, který je uložen ve statické vlastnosti ViewModelManager. Přesněji řečeno, ve vlastnosti ViewModelManager můžete uložit delegáta (Func), který vrací objekt realizující rozhraní IViewModelResolver. Ve statickém konstruktoru třídy PageBase ukládám do vlastnosti ViewModelManager funkci, která vytváří v mé aplikaci výchozí IViewModelResolver s názvem ViewModelResolver (ViewModelManager = () => new ViewModelResolver();)

Rozhraní IViewModelResolver

Metodě IsView předáte vybraný objekt a ona vám vrátí true, jestliže objekt považuje za view, pro které by měl existovat view model. Metoda ResolveViewModel přijme objekt představující view a dohledá k němu view model.

Pro lepší představu vám mohu bez podrobnějšího komentáře ukázat třídu, která v aplikaci používající Posterous API dohledá k view view model na základě jmenné konvence. Za View se považuje každá instance z třídy, jejíž název končí znaky “View”, a k tomuto View je vrácen view model, který se jmenuje stejně jako view, ale končí znaky “ViewModel”. K view s názvem LoginView je tedy vrácen view model s názvem LoginViewModel.

Vraťme se k metodě restoreTransientState. Když metoda zjistí, že objekt představuje view, pokusí se dohledat dříve uložený tranzientní stav. Stav je uložen pro každé view v objektu IDictionary, konkrétně v třídě KnownTypesDictionary, pod klíčem, kterým je úplné jméno ovládacího prvku – úplným jménem se rozumí jméno třídy ovládacího prvku + jména tříd všech jeho vizuálních předků (ancestors). Ke jménu třídy každého prvku je přidán pořadový indexu prvku mezi prvky na stejné úrovni vizuálního stromu. Klíč generuje třída UIHelper v metodě GetTransientStateKey.

Metoda restoreTransientState se poté s s využitím metody prepareViewModel pokusí získat přes ViewModelManager view model (ViewModelManager().ResolveViewModel(obj), dále zjistí, jestli view model podporuje rozhraní ITransientStateManager, IInitialize a a IActivated a pokračuje takto:

  1. Jestliže máme uložen tranzientní stav (došlo k “tombstoningu”) a view model podporuje rozhraní ITransientStateManager, zavoláme metodu LoadState z rozhraní ITransientStateManager (stateManager.LoadState(LastSavedTransientState[stateKey]); a view model tak dostane šanci načíst dříve uložená tranzientní data.

  2. Když nemáme uložen tranzientní stav a view model podporuje rozhraní IInitialize, zavoláme metodu IInitialize.Init. View model tak dostane šanci nahrát data, ať už se souboru, z webové služby nebo jiného datového zdroje, která mají být zobrazena v aktuálním view.

Poté, co view model obnoví nebo inicializuje svůj stav, je volána metoda activateAndSetDataContext, která na view modelech podporujících rozhraní IActivated zavolá metodu Activate a nastaví view model jako datový zdroj (“DataContext”) view.

Nakonec pro všechny dceřiné prvky, které mohou představovat vnořená view (např. user control), rekurzivně zavoláme opět metodu restoreTransientState. K získání dceřiných prvků a jejich relativního indexu mezi prvky na stejné úrovni zanoření ve vizuálním stromu je použita metoda UIHelper.GetChildren.

Metoda LoadState, restoreTransientState a další pomocné metody, o kterých jsme mluvili v předchozích odstavcích:

Za povšimnutí stojí ve scénáři metody restoreTransientState ještě několik dalších věcí:

  • Když zjišťujeme, jestli objekt podporuje rozhraní IInitialize (metoda getInitObjectWithSyncContext), ihned do view modelu zpropagujeme synchronizační kontext (initObject.SynchContext = SynchronizationContext.Current;), aby například událost PropertyChanged mohla být vyvolávána vždy v UI vláknu.

  • Pomocná metoda selectViewModel(frameworkElement, lastViewModel, currentViewModel); odpovědná za výběr view modelu zajistí, že když IViewModelResolver nenalezne pro view žádný view model, automaticky view přiřadí view model použitý u předchozího view. Kdy to potřebujete? Třeba když stránku rozdělíte na několik nezávislých “user controls”, tak se můžete rozhodnout, jestli bude mít každý user control (view) svůj view model, nebo view model vytvoříte jen pro celou stránku a “user controls” view modely automaticky “zdědí”. To byl jen jeden příklad - úroveň zanoření view je zcela ve vaší režii. Slovo “zdědí” je v uvozovkách, protože nejde o klasické dědení DataContextu, ale k předání posledně použitého view modelu dojde i tehdy, když dvě view nemají společné “nadview”.

Poznámka: Nejprve jsem chtěl volání metod Init a LoadState na view modelech a následné nastavení DataContextu u view dát do jiného vlákna. Problém je v tomto případě s dědením view modelů. Když přiřadíte view model, na kterém jste zavolali asynchronně metodu Init, dalšímu vnořenému View, tak se může stát, že metoda Init ještě nedoběhla, view model u prvního view nastaven není, ale u vnořeného (druhého) view již nastaven je, což může vést k podivným a kvůli použití více vláken obtížně reprodukovatelným chybám. Za asynchronní zpracování časově náročných scénářů zodpovídají samotné view modely, které by měly přepisovat virtuální metodu DoInternalAsyncInit z ViewModelBase. Metodu DoInternalAsyncInit jsem popisoval v předchozím článku.

Viděli jsme, kdy hostitel volá metody Init, Activate a kdy voláním metody LoadState obnoví tranzientní stav ve view modelech. Ještě nám zbývá projít, kdy ukládáme tranzientní stav a kdy notifikujeme view modely voláním jejich metody Deactivate o tom, že k nim přidružené view (stránka) není již aktivní.

Nebudeme při ukládání tranzientního stavu nijak pátrat, jestli došlo k “tombstoningu”, ale stav view modelů do PhoneApplicationPage.State uložíme vždy, když dojde k opuštění stránky. Hlavním důsledkem tohoto rozhodnutí je, že s obsluhou metod  Application_Launching, Application_Activated, Application_Deactivated a Application_Closing, kterou jsem popisoval minule, se nemusíte kvůli “tombstoningu” trápit a zmíněné metody můžete většinou zcela ignorovat.

O opuštění stránky jsm informováni v metodě OnNavigatedFrom, kterou přepíšeme. Metoda OnNavigatedFrom voláním metody SaveState uloží stav všech view modelů a poté metoda handleAllDeactivated na všech modelech  podporujících rozhraní IDeactivated zavolá metodu Deactivate.

Popisovat kompletně logiku v metodě SaveState nemá smysl, protože tato metoda je reverzní k metodě LoadState. Pro všechny view rekurzivně vyhledá jejich view modely a dovolí jim uložit pod unikátním klíčem view, který je vygenerován třídou UIHelper, tranzientní stav. Ten samý tranzientní stav view modelů, jehož obnovení v metodě LoadState jsem popisoval výše. 

Za komentář stojí, že podmínka if (stateManager != null && stateManager != lastDataContext) ošetřuje, abychom neukládali trazientní stav view modelu, který slouží jako DataContext u více View, opakovaně, ale vždy pouze jednou.

Tranzientní stav všech view modelů je ukládán do speciálního objektu Dictionary s názvem KnownTypesDictionary.

var statebag = new KnownTypesDictionary();

Připomínám, že při tombstoningu je možné uložit jen serializovatelné objekty. Představme si nyní, že KnownTypesDictionary je potomek třídy  Dictionary<string, object>. Do takového objektu Dictionary můžeme vložit kteroukoli instanci z třídy, která je přímo či nepřimo potomkem třídy Object, ale při pokusu o serializaci dostaneme chybu, protože naše potomky DataContractSerializer nezná a očekává, že v kolekci budou jen instance třídy Object, a ne instance odvozených tříd. Pomocí atributu KnownType, který je aplikován na KnownTypesDictionary, můžeme DataContractSerializer informovat, které všechny třídy má v objektu Dictionary očekávat. Jednou z  možností, jak to udělat, je předat atributu KnownType název statické metody, která seznam “známých” tříd vrací.

Dnes si ukážeme jednoduchou verzi třídy  KnownTypesDictionary, která v metodě GetKnownTypes vrátí fixní seznam "známých” tříd. Příště si ukážeme, jak budou “známé” třídy dohledány a registrovány  automaticky bez nutnosti vytvářet seznam známých tříd vždy znovu a “natvrdo” v každé aplikaci. V dalších dílech také zjistíme, jak právě vytvořená infrastruktura nám dovolí vytvářet WP7 aplikace příslovečným lusknutím prstu, tedy spíš nečetným lusknutím prstů o klávesnici. Smile

.

 

Předcházející články:

Tipy pro Windows Phone 7 aplikace I

Tipy pro Windows Phone 7 aplikace II – podpora životního cyklu aplikace (včetně tombstoningu) ve "view modelech”



Monday, 03 January 2011 15:46:50 (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)       
Comments [0]  Compact .Net Framework | Návrhové vzory | Silverlight | WP7