\


 Saturday, 18 February 2006
O směšnosti jednoho z přežívajících mýtů o Microsoftu
mýty

Na úvod jedna terminologická poznámka. Myslím, že Lion Feuchtwanger říkal, že mýtus je na rozdíl od historie nejen to, co nikdy nebylo, ale kupodivu i to, co v současnosti stále je.

Když mluvím o mýtech kolem Microsoftu, mám tím na mysli všeobecně rozšířená přesvědčení a předsudky, které se donekonečna uměle vyživují zveličováním a zkreslením některých nešťastných přehmatů a chyb Microsoftu v minulosti. Chyby ale byly dodatečně exkulpovány razantní marketingovou kanonádou, takže se nestaly pro Microsoft tím osudovým klopýtnutím, o něž všichni jeho konkurenti pochopitelně tak stáli. O tom, proč takové marketingové kanonády nebyli schopni samotní konkurenti, když se bili v prsa, jak dobré produkty mají, psát nechci - snad jen podotknu, že rychlé pronikání Microsoftu do různých oblastí softwaru a spotřební elektroniky je někdy docela ukázkovým příběhem o neschopnosti a rigiditě řízení ostatních firem, kdy se lze jen dohadovat, proč v nich nedošlo ke stínání hlav neschopného managementu ihned při náznaku razantního poklesu tržního podílu dříve dominující společnosti zcela ve prospěch Microsoftu.  Kdyby se psaly dějiny neschopnosti, měl by v nich mít čestné místo management Palm platformy - přeci jen cpát lidem, že méně (funkcí) je více (funkcí), je přinejmenším neomaleně drzé a nové Treo s Windows Mobile je potupnou kapitulací dokazující, že nelze donekonečna primitivnost svého OS vydávat za úžasný klad. I marketing má své hranice - Q.E.D. ;-)

Takže jeden z mýtů o Microsoftu - Microsoft nemá kvalitní produkty, nabízí jen omalovánky (barvičky, klikátka, vějičky na BFU, průvodce, sponky - dosaďte dle libosti), ale jeho marketing dokáže v lidech vzbudit iluzi, že je to lepší než naše úžasné <dosaďte dle libosti>. Neříkám, že Microsoft má vždy nejlepší produkty ve všech oblastech, nebo že jeho marketing nepodává při podpoře prodeje produktů skvělé výkony - skvělé z hlediska prodejních výsledků, mě osobně toto pojetí marketingu nijak neoslovuje. Ani ale není pravda, že produkty Microsoftu prodává jen marketing, protože produkty kvalitativně stejné nebo lepší než konkurence nemá, a proto je nucen podlézat hloupé a tupé mase uživatelů nějakými líbivými grafickými pozlátky.

Podezřívavý a apriori zaujatý člověk se teď určitě ptá, proč vlastně tohle píšu? Třeba za nějaký mrzký jidášský peníz z marketingového budgetu Microsoftu. Konspirace musí být, já vím, a všichni rozumní přece vědí, kdo je dneska ďábel. ;-) Hlavní myšlenka tohoto spotu mě napadla při používání Nokie N90 (OS Symbian - Series 60)  - zvláště při přímém srovnání s platformou Windows Mobile, za jejíž zástupce a přímé konkurenty Nokie N90 můžeme považovat QTEK 8310 nebo i MDA Vario (Pocket PC Phone Edition).

Jak na mě zapůsobila Nokia.

Nečekal jsem od ní nic jiného, než to co jsem vyžadoval od dřívější 6230 - to znamená hlavně schopnost telefonovat a připojit se na internet. Neměl jsem žádnou potřebu na ni instalovat další programy, protože jako komunikátor mi slouží MDA Vario. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že Nokia je nechutně pomalá třeba při přístupu do menu - toleroval bych zpožděný přístup při prvním otevření menu, ale menu se vykresluje při dalším otevření jen o malinko rychleji než při prvním přístupu. Dobře, zvyknout se dá skoro na vše. Skoro - již třetí týden musím pravidelně asi tak po sedmi dnech Nokii resetovat, protože se systém začne chovat velmi velmi podivně. Vstoupíte do menu, vyberete nějakou položku... a nic - jen zůstanete viset v menu a nic se nestane - žádná chybová hláška. Milostivě vám Nokia dovolí návrat do pohotovostního displeje a to je vše - pak proveďte reset, jestli chcete pracovat dále. A jen připomínám - Nokia je zcela holá, žádné programy jsem neinstaloval! Nokia PC Data Suite je slušný program, který konečně dokáže dobře nadetekovat telefon i synchronizovat data mezi telefonem a počítačem - nechápu ale vyžadování verze 1.4 nebo vyšší Widcomm ovladačů. Na svém domácím počítači s MSI USB BT klíčem jsem měl nižší verzi Widcommu, přes kterou se už připojilo bez reptání dost telefonů, ale teď jsem musel podstoupit upgrade, který nebude pro většinu "masových" uživatelů zase tak bezbolestný. Navíc připojení s Nokií přes GPRS/EDGE nepravidelně padá  - je to zcela evidentně chyba Nokie, protože ve stejnou dobu se stejným operátorem připojení přes Vario drží. Na čem si Nokia dala záležet jsou blbinky jako grafické motivy, hned v prohlížeči  telefonu máte záložku, abyste si mohli nahrát nové hry, no a hlavní je přece displej s vysokým rozlišením a úúúžasným počtem barev. Co na tom, že displej telefonu je docela malý při jeho porovnání s trochu zbytečně přerostlými rozměry telefonu. No a ten foťák, to je teprve radost pro pokročilé uživatele - ty mazanice s puncem Carla Zeisse jsou asi opravdu jedny z nejlepších v současných mobilních telefonech, jak se dočtete ve většině recenzí. V praxí to znamená pouze to, že místo rozmazané šmouhy vidíte občas docela dobře zaostřenou šmouhu.

Co tím chci říct - Nokia vyrobila telefon, který hýří různými multimediálními pozlátky a dokonce se pyšní podporou 3G sítí. Jenže místo dobrého nástroje dostanete nedotažený polotovar s operačním systémem, který mě o svých kvalitách nepřesvědčil. Celá N90 je drahé pozlátko bez pořádného obsahu a s operačním systémem, který je potřeba pořád restartovat. Marketing ale dokáže produkt na trhu dobře etablovat - nepřipomíná vám to něco? ;-)

Microsoft s platformou Windows Mobile jako by ani nebyl tím profláknutým Microsoftem. kterého všichni znají. Místo operačního systému hýřícího grafickými prostředky nabízí (v základním nastavení!) strohou, ale dobře funkční  obrazovku Dnes, fádní tlačítko Start a obyčejné zástupce nainstalovaných programů. Ne že by jeho OS (respektive samotná zařízení) netrpěl problémy - sám jsem se natrápil s rozchozením synchronizace s novým ActiveSyncem 4.1, ale i když si na Vario s "pomalým" Omap procesorem nainstalujete další aplikace, systém běží, nijak drasticky se nezpomaluje, navíc mi oproti Nokii nabídne připojení přes Wi-Fi. Jen ten foťák na Carla Zeisse nemá, nabídne mi jen staré známé šmouhy vhodné pro MMS. A ještě ke všemu člověk dostane od Microsoftu jen nějaké trapné a graficky chudé hry - skandál.  Vario nebo Qtek 8310  a další zařízení jsou jen takový nudný pracovní nástroj, který sice má své chyby, ale nijak zásadní a určitě ne neodstranitelné. V základní konfiguraci nudný pracovní nástroj - nic více. Na podbízivý a pestrobarevnými fanglemi hýřící Microsoft chabá vizitka. Dokonce se těm uživatelům málo vtírá, protože některá nastavení má umístěna z hlediska běžného uživatele na nečekaných místech - empiricky ověřeno. ;) A co je docela šokantní - do Pocket Wordu nebyl přenesen pan Sponka.

Takže ten mýtus, jak Microsoft prodává nefunkční software v bombastickém pozlátku, nějak nefunguje. Na předražené fangle a líbivá pozlátka zakrývající, že král je nahý,  je tady spíš Nokia. Na marketingový "imageový" balast je tu zase Nokia. Proč jen ten Microsoft nefunguje podle mýtotvorců? Divné, opravdu divné, vždyť ten mýtus je tak působivý - a co záleží na tom, že je lživý?

Mimochodem, ty takzvané srovnávací testy Symbianu a Windows Mobile "populárních" serverů a časopisů o mobilech, které vždy končí zcela "šokujícím" a dokola od sebe opisovaným tvrzením, že Windows Mobile jsou pro práci a Symbian pro zábavu, nemají oporu v realitě. Na Windows Mobile i Symbian existuje dostatek programů i her, které vám umožní udělat z jednoho i druhého zařízení buď multimediální výstřelek, nebo pracanta, anebo kupodivu dokonce obojí. Hlavní otázka je jiná. Jak vám pracant nebo multimediální nástroj bude ze zvolenou SW výbavou sloužit? A tomu se většinou v testech redaktoři vyhnou, protože by to znamenalo přejít od obecných plků k pořádnému testování.

Pár poznámek (i několik osobních) na závěr:

  1. Platforma Windows Mobile 5 není dokonalá. Microsoft dělá některé pro mě nepochopitelné kroky - Smartphone specifikace neobsahuje Pocket Word ani Pocket Excel, k dispozici máte jen prohlížeče office formátů. Absence Compact .Net Frameworku 2.0 v prvních verzích ROM s Windows Mobile 5 kvůli neexistujícímu načasování dokončení platformy Windows Mobile 5.0 s dokončením Compact .Net Frameworku 2.0 je neodpustitelná. Dlouhé čekání na uvedeni "push" emailu jako konkurenta BlackBerry  také nesvědčí o nějakém silném tahu na bránu. Kupodivu to ale na konkurenty (viz Palm) s přehledem stačí. O specifikaci SmartPhone 2002 nebo 2003 nemluvě - ze strany Microsoftu šlo spíš o první nástřely a rekognoskaci trhu s mobily, než že by byl schopen uvést se svými partnery na trh nějaká "killer" zařízení.
  2. Asi před rokem jsem při nějakém povídání s příznivcem Symbianu v nadsázce řekl, že má-li nějaké akcie Symbianu, měl by začít hledat vhodný okamžik, kdy je prodá. Nedávno ale i Gartner vydal studii, ve které  přestává Nokii a jejímu protežování Symbianu věřit. Navíc Nokia zakoupila licenci k ActiveSyncu ;)
  3. Tento článek není zamýšlen jako výzva k zuřivému flamu, ve kterém začnete vypočítávat, co všechno Nokia nebo Microsoft dělají špatně,  a pak přejdete plynule k urážkám oponentů. Takového flamu si do sytosti užijete na MobilManii, takže se na ni místo osočování se tady v komentářích raději rovnou přesuňte. Jsem příznivcem Windows Mobile, ale nejsem žádný nemilosrdný nepřítel Nokie. Používal jsem a používám různé telefony - od Nokie, Siemense, Sony Ericssonu po Philips atd. a nemám předsudky vůči žádnému ovládání ani platformě a smyslem článku není podat "totální" důkaz, co je lepší.
  4. Je o mně známo a nijak to nezastírám, že jsem Microsoft MVP, takže mě můžete "lacino" nařknout ze zaujatosti a z protežování jedné společnosti. Proti tomu se nelze bránit. Kdo mě zná, ví, že názorovou loajalitu k jedné firmě, produktu, světonázoru nebo bůhvíčemu dalšímu si u mě nelze prosadit.

 



Saturday, 18 February 2006 21:37:18 (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)       
Comments [15]  Mobilitky | Ostatní