\


 Sunday, 19 September 2004
Rychlá instalace všech aplikací na MDA II (XDA II) po tvrdém restartu

Nevím jak vy, ale já na svém Pocket PC nesnáším stav po tvrdém resetu, kdy musím znovu a znovu instalovat desítky programů, které používám. Windows Mobile 2003 jsou sice navzdory pochybovačným křiklounům stabilní a kvalitní operační systém a kvaziargumenty křiklounů jen je samotné usvědčují z toho, že za perfektní PDA považují jakoukoli programovatelnou kalkulačku, hlavně když je bez démonického systému Microsoftu, a do extatického křepčení kolem zlatého telete je dostane pouze fakt, že jde navíc o kalkulačku osedlanou Linuxem, ale experimentování s málo zdokumentovaným RIL protokolem dokáže i moje MDA II spolehlivě složit. U MDA II naštěstí nemusíte s otráveným obličejem instalovat všechny programy, ani nemusíte dbát na pravidelné a zdlouhavé zálohování celého zařízení, protože instalaci programů lze po tvrdém resetu spustit z Extended ROM.

Extended ROM je neveřejná část vestavěné flash paměti, která je vyhrazena pro mobilní operátory. Mobilní operátoři do této paměti umisťují programy (u TMO jde například o GPRS monitor), českou lokalizaci nebo témata na Today obrazovku se svým logem. Extended ROM je uzamčena pro zápis a v seznamu složek na PDA není vidět. Druhou část flash paměti, kterou asi používáte, je takzvaná Storage. Storage je volně přístupná uživateli a je určena k zálohování dat, o něž nechceme přijít po tvrdém resetu. Do Storage i do Extended ROM můžeme také nakopírovat CAB soubory, které budou nainstalovány po tvrdém restartu zařízení. Aby byly programy nainstalovány, neobejdeme se bez zásahu do Extended ROM a hlavně do "magického" souboru config.txt.

Upozornění: I když jde o zcela nesmyslné opatření servisu, zásahem do Extended ROM přicházíte o záruku. Proto si nejdříve obsah originální Extended ROM zazálohujte na počítači a před zanesením zařízení do servisu obnovte zálohu, zamkněte a skryjte Extended ROM - v servisu pak žádné provedené úpravy nepoznají a vaše oprava bude provedena v rámci záruky. Úpravu Extended ROM provádíte na vlastní odpovědnost a já neodpovídám za žádná případná poškození zařízení. (ale to jste určitě ode mě ani nečekali;) )

1) Stáhnete si a nainstalujte na MDA II Extended ROM Unlocker. Extended ROM Unlocker je nástroj, který zpřístupní a odmkne Extended ROM. Po instalaci najdete zástupce programu s výmluvnými názvy Hide, Unhide, Lock, Unlock v menu Programy pod složkou Extended ROM Tools. Zveřejněte (Unhide) a odemkněte (Unlock) Extended ROM. Resetujte (měkký reset) zařízení, abyste viděli složku Extended ROM.

2) V Extended ROM jsou hlavně CAB soubory operátorů, ale nás bude zajímat soubor config.txt. Config.txt je obyčejný textový soubor, který obsahuje příkazy vykonávané jednoduchým interpreterem autorun.exe po tvrdém resetu MDA II. Modifikací souboru config.txt můžeme instalovat další programy, které jsou umístěny v Extended ROM, ve Storage nebo na paměťové SD kartě (Storage Card) a odstraněním instrukcí operátora nebo výrobce se zase zbavíme automatické instalace programů, které stejně ihned po restartu odebíráme.

Instalaci CAB souboru si vynutíme zadáním prefixu CAB:, za který doplníme cestu k CAB souboru.

Instalace CABu umístěného v Extended ROM:
CAB: \EXTENDED_ROM\tcmdpocket.exe

Instalace CABu umístěného v Storage
CAB: \STORAGE\tcmdpocket.exe

Kromě instalace CAB souborů, můžete potvrdém restartu automaticky kopírovat soubory. Takže je snadné přidat třeba nového zástupce do Startup složky.

Za prefixem CPY1: zadáme cestu ke kopírovanému (zdrojovému souvoru)
Za prefixem CPY2: zadáme cestu k cílovému souboru

CPY1:\STORAGE\totalcmd.lnk
CPY2:\Windows\StartUp\totalcmd.lnk

Příkazem RST: Reset v config.txt si vynutíme měkký reset.

Nyní můžete bez obav provést tvrdý reset zařízení a všechny programy (bez dat!) budete mít za chvíli nainstalovány.

Tip na závěr: Z config.txt odstraňte volání nepovedených programů TPEnable.exe a TPDisable.exe. Jejich úkolem je po dobu instalace programů nepovolit vstupy uživateli - bohužel tyto prográmky jsou občas příčinou "zamrznutí" zařízení a také se nehodí, když CAB soubor vyžaduje potvrzení některých instalačních kroků.



Sunday, 19 September 2004 16:38:00 (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)       
Comments [0]  Mobilitky