\


 Thursday, 08 April 2021
Nová .NET Standard 2.0 knihovna RStein.HDO (Hromadné dálkové ovládání).

TL;DR

Jestli někdo chcete/potřebujete pracovat s HDO rozpisem, můžete použít mou novou .NET Standard 2.0 knihovnu pro snadné získání rozpisu HDO (hromadné dálkové ovládání - laicky řečeno, chcete znát a ve svém programu pracovat s časy, kdy je aktivní takzvaný nízký tarif elektřiny).

Nyní se data stahují z ČEZu.

https://github.com/renestein/RStein.HDO

Konec TL;DR


Nedávno jsem psal na FB o chytrých zásuvkách, které bych chtěl automaticky synchronizovat s HDO rozpisem od ČEZu.

Přes Velikonoce jsem pokročil a nyní už mi stačí u "chytré" zásuvky (chytrého zařízení):

1) Po zakoupení a přidání zásuvky nastavit, že se řídí podle HDO rozpisu. Pokud takový příznak nastaven není, v zásuvce můžete mít jakákoli jiná ručně zadaná pravidla pro vypínání a zapínání zařízení a tato pravidla nebudou nikdy přepsána pravidly z HDO rozpisu.

2) Můj nový agent pro Smart Home pravidelně stáhne HDO data z Čezu, porovná stávající pravidla v zásuvkách, u kterých je nastaveno, že se řídí HDO rozpisem, s pravidly v HDO rozpisu u ČEZu, a jestliže se pravidla liší, změní pravidla v zásuvkách tak, aby byla shodná s aktuálním ČEZ HDO rozpisem.

Vedlejším výsledkem je .NET Standard 2.0 knihovna RStein.HDO, kterou jsem oddělil od hlavního a neveřejného projektu, protože jsem si říkal, že knihovnu já a možná i někdo jiný využijeme i pro jiné účely.

Základní funkce:

1) Stáhne data z ČEZu a vytvoří z nich rozpis (scheduli).

2) Schedule může být cachována (doporučuju, aby nás ČEZ neblokl, stahovat data maximálně jednou denně - rozpis HDO se zase tak často nemění).

3) Schedule se snadno dotážete, jestli je HDO v daném čase aktivní.

4) Kdyby vám nestačila vystavená strukturovaná data, dostanete se jednoduše i k nezpracovaným původním JSON datům z ČEZu a k objektovému modelu, který jim odpovídá.

Pár poznámek na závěr.

1) Pull requesty pro jiné distributory elektřiny jsou vítány.

2) Paskvily v enumeraci CezRegion - např. CezRegion.stred (čeština, neidiomatické malé písmeno na začátku názvu) jsou moje - název přesně odpovídá vyžadované reprezentaci hodnoty ve stringu.

3) Česko-anglické patvary v původním modelu (SAZBA, VALID_FROM) jsou dílem vývojářů v ČEZu.

A jeden jeden postřeh nakonec. GitHub actions pro CI/CD jsou mnohem lépe zdokumentovány než Azure pipelines. I když si odmyslím dokumentaci, přijdou mi GitHub actions intuitivnější a logičtější než Azure pipelines. Popularitu YAMLu ale stejně pořád nechápu.

Thursday, 08 April 2021 07:47:07 (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)       
Comments [0]  .NET Framework | C#