\


 Sunday, 10 October 2004
Neúplná typologie českých vývojářů I

Bonviván nové zkomercionalizované éry - milovník dobrého jídla, pití, drahých aut a pěkných holek. Vývojařinu si vybral, protože sní o zbohatnutí na jednom veleúspěšném projektu, které mu umožní konečně vést opulentní život rentiéra naplněný rozkošemi, z nichž tou nejlepší je soukromý a 24 hodin přístupný harém plný luxusních a roztoužených děvek. V mládí sbíral zkušenosti v zahraničí. Od té doby přesně ví, jak musí vývoj vypadat a v každé fiirmě své názory s mondénní a neodolatelnou gestikulací prosazuje. Vždyť je světák, žádná provinční krysa, a tak mu jeho názory všichni baští. Je freeelancer za všech okolností, zaměstnanecký poměr neuznává, protože v podvědomí mu zastydl starý dobrý twisťácký slogan "Nevaž se odvaž se". Zásadně dává nerealistické odhady své výkonnosti, takže ze 14 dnů práce sjednané se časoprostorovou trhlinou stává měsíc a půl práce fakturované. Ochomýtá se rád okolo návrhu aplikací, ale jeho nápady musejí být cenzurovány, protože ten lehkomyslný a přelétavý duch neriskuje nouzové přistání v nudné realitě, takže v praxi aplikaci pro současně přihlášených 1000 uživatelů nonšalantně dimenzuje na dva. Vyznačuje se rozvinutým pátým smyslem - schopností zvolit při návrhu vždy to nejméně dobré řešení, takže jeho kolegové žijí v nejhorším ze všech možných softwarových světů.

Jeho život neodvolatelně nabírá komediálně baladický ráz - místo dobrého jídla a pití mu roste panděro z přepálených jídel v nevalných hospodách, místo pěkných holek si ho vytipují třetiřadé odkvétající kurvičky a místo tuningu drahých aut tuní barvičky uživatelských rozhraní, v nichž se lesknou zbytky jeho estetického citu orientovaného od mládí na orientální krásu.

Arivista - povýšenec v IT oblasti, jehož vykulené oči a těkavé pohledy svědčí o tom, že by se lépe cítil při obdělávání domácího úhoru s bramborami než při programování. Je nesmělý a bázlivý, takže k jeho nástupu dojde spíše za nějaké šťastné konstelace hvězd, například když se za něj přimluví kolega, než že by se o něj přetahovali lovci mozků. Je ambiciózní, ale chybí mu talent, který vyvažuje svou přizpůsobivostí, takže si ve firmě nalezne své teplé místečko, ve kterém píše stále dokola ten samý kód. Nadřízení jej mají rádi, protože v něm je něco z lokajského charakteru, který ví, že vrchnost nebo její novodobý dědic má vždy pravdu. Pamatuje si, odkud přišel a že je profesionálním vývojářem spíše náhodou, takže jeho hlas se ozve vždy jen na obranu průměrné a šedé masy a líbí se mu vše, z čeho se vám zvedá žaludek - je to takový typický natěšený divák silvestrovských orgií na Nově a obdivovatel "originálního humoru" Petra Novotného. Skoro vždy stojí na straně většiny, aby nebyl nucen obhajovat svůj postoj nebo nést odpovědnost. Rozplizlé maso bez názoru. Proto jsou jeho zaklínadly praktičnost a jednoduchost, takže návrhy složitých aplikací nikdy dopodrobna nepochopí a ani nemůžete čekat, že sám přijde s nějakým nápadem. Je jen spokojeným kolečkem v hodinovém strojku, jímž je SW firma, a to kolečkem, které permanentně variuje z kolegů vycucané znalosti. Ač totiž není Sokratem promenádujícím se po tržišti, tak se neustále snaží, jak věčně hladová předzvěst kobylek z Apokalypsy, vyluxovat znalosti od svých kolegů. V období periodického návalu jeho ctižádosti a pod ochrannými křídly svého nadřízeného se snaží rýt i do vaší práce, aby se přiživil na vašem talentu, ale jeho argumenty jsou tak ploché a bez vazby na probíranou věc, že všem připomene jen legendární opožděnou postavu jménem Mlha z filmu Marečku, podejte mi pero. Na rozdíl od Bonvivána jde ale o spokojeného člověka, který je rád, "že to někam dotáhl".

Čerstvý absolvent ČVUT nebo MatFyzu - vzdělaný člověk, který se sice na úvodní pohovor dostaví s dvouhodinovým zpožděním, protože pro něj čas není rozhodující veličinou, ale z každého jeho gesta cítíte, že za ním stojí perfektně naprogramovaný stavový automat a že jeho nositel je sám prvním hybatelem a demiurgem svého chladně dokonalého racionálního světa. Je inteligentní a programování komerčních aplikací by zvládl jednou setinou výkonu svého velkokapacitního mozku. Bohužel, když mu objasníte, že pod komerční aplikací si nepředstavujete dva roky psanou prognózu úbytku ozonové vrstvy v dalších 20 letech, protože o ni pro něj velmi překvapivě nejeví žádný náš zákazník zájem a není tedy ochoten její vývoj sponzorovat, odejde do vědeckého ústavu, kde se může lépe realizovat.



Sunday, 10 October 2004 13:28:00 (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)       
Comments [27]  Ostatní