\


 Monday, 11 October 2004
Jak prosadit BizTalk (a SOA architekturu vůbec) u českých firem?

Pár námětů na zamyšlení pro produktové manažery v Microsoftu ohledně rozšiřování BizTalku 2004 a "evangelizaci" jeho schopností a hranic. Jedná se o moje zkušenosti z prezentace možností BizTalku u jednoho klienta a dále z obecné konzultace o integraci aplikací přes XML. Posluchači byli z vyššího IT managementu. Konzultace většinou žádné nedělám, ale o projekt na BizTalku bych měl velký zájem, takže jsem udělal výjimku.;)

Výsledky jsou ale z mého pohledu tristní.

  1. Největší zájem o BizTalk mají pobočky zahraničních firem, které chtějí integrovat nebo nahradit kvanta pidi aplikací na Lotus Notes.
  2. Někteří zákaznící si myslí, že BizTalk=XML a XML vyléčí během jednoho dne všechny potíže při výměně dat s partnery. Bez námahy, programování atd.
  3. Jiní zákaznící považují BizTalk za CASE nástroj pro návrh procesů, protože obsahuje Orchestration Designer!
  4. BizTalk je v mysli mnohých také spjat s řízením projektů. Možná by mohl Microsoft zapracovat na posílení povědomí o svých serverových produktech a prodal by minimálně pár licencí na MS Project Server.
  5. Také zaznělo, že BizTalk je nástroj pro vytváření OLAP kostek. Sice v něm tuto funkčnost naleznete, ale asi nikdo si nebude BizTalk kupovat jen kvůli OLAPu.

Konzultace se většinou nesly v duchu seznamování se základními principy SOA, webových služeb, "enterprise" integrace aplikací a většinu přítomných to evidentně zaujalo, hlavně když zjistili, že, jak již předtím instinktivně tušili, SOA a a potažmo BizTalk jim pomůže vyřešit jejich problémy s integrací mnoha a nejen Lotus Notes aplikací.

Pro mě je zřejmé, že potenciál k rozšiřování BizTalku v Čechách je, jen Microsoft zatím nedostatečně u zákazníků zmiňuje všechny přednosti a hlavní rysy BizTalku. A myslím, že si to tak skvělý produkt jako je BizTalk opravdu nezaslouží:(



Monday, 11 October 2004 15:57:00 (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)       
Comments [7]  Analytické drobky | Biztalk | Ostatní