\


 Monday, 13 February 2023
Bajka o tom, jak je důležité uklízet bordel po unit/integračních/akceptačních testech

V memories na FB se mi objevil příspěvek, který potěší některé mé přátele, kteří si mysleli, že historka, kterou doprovázím striktní doporučení, proč musí všechny testy po sobě důkladně uklízet, je jen vymyšlená didaktická pomůcka a nikdy se v reálu nestala.

1) To si tak vyvinete virtuální GPS. GPS, která simuluje reálnou GPS, ale posílá pozici vypočtenou z pozice BTS stanic mobilních operátorů. Já vím, že dnes máte všichni lokalizaci mobilního telefonu přes BTS operátorů v Androidu i v iOS, ale nebývalo tomu tak. Určitě ne na Windows Mobile/CE.

2) Tuto virtuální GPS potřebujete otestovat. Testy by měly odpovědět na zásadní otázky typu "Ukradl jsem a dekódoval data z Googlu správně?" "Když BTS s pozicí v mé databázi není, načte se z Googlu, pokud ten ji už stačil ukrást jiným uživatelům, a zobrazí navigační program správně polohu"? Protože vaše žena je samodruhá a prochází se často na čerstvém vzduchu, instruujete ji, kudy se má procházet, aby nasbírala všechna potřebná data a negenerovala moc "false positives" testů.

Všechno dobré, domácí idyla trvá.

3) Asi po týdnu, kdy všechny mé testy úspěšně doběhly, jela Petra nakoupit do Prahy. Měla na svém telefonu zapnutou navigaci TomTom. Až do Prahy cesta probíhala normálně, jen bylo Petře divné, že někdy TT ukazoval, že jede mimo silnici.

4) To jsme se dověděl při telefonátu (asi) z Chodova, kdy mi zoufalá Petra říkala, že na Chodově se navigace zbláznila a ona neví, kde teď je. Prý pozice v TomTomu neustále lítá z jedné silnice na druhou, TT stále počítá trasu a dostal se do smyčky, kdy jediná instrukce, kterou pan Miloslav vydává, zní "až to bude možné, otočte se".

Chvíli jsem přemýšlel nad příčinou a došlo mi, že TT je stále připojen k virtuální GPS s aproximovanou polohou. A ve městě se nedivím, že neustále přepočítává jednu trasu za druhou.

5) Pointa je, že po dokončení všech testů musíte po sobě důkladně uklízet. Protože po telefonu instruovat uživatele, aby v registrech odstranil záznamy virtuální GPS a zadal původní hodnoty, je trest pro něj i pro vás a takovou situaci si zapamatujete, i kdybyste nechtěli. Petra sice předčasně neporodila, ale nebylo k tomu při ťukání stylusem na neznámém místě, kdy výsledek celé operace byl nejistý, a při vědomí, že její vestavěné biologické navigační schopnosti jsou horší a chaotičtější než navigace TT s virtuální GPS, daleko.

Automatizované unit/integrační/ akceptační testy, které běží v nějakém cloudu, sice nejsou tak nepříjemné, když zhavarují kvůli datům, které zanechal test nějakého vývojářského prasete před vámi, ale zkoumat, proč spadnul nějaký test, abyste zjistili, že jen proto, že někdo zapomněl odmazat nějaké soubory, klíče, nebo třeba certifikáty, není také žádná zábava. Nemůžete-li zlikvidovat celou instanci testovacího virtuálního stroje, ukliďte po sobě alespoň ručně veškerý bordel. Jinak má člověk, který přijde testovat po vás, chuť zlikvidovat úplně jinou nevirtuální hmotu a objednat si k tomu fyzické služby v nějaké agentuře ve zcela reálném světě.

TT2 

Monday, 13 February 2023 08:36:56 (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)       
Comments [0]