\


 Wednesday, 22 September 2004
All-In-One zařízení nebo jednoúčelové vyšperkované přístroje?

Dneska se Patrik Zandl zamyslel nad užitečností All-In-One zařízení, tedy přístrojů, které v jednom kabátku nabídnou funkce více specializovaných elektronických “hraček". Spot byl zaměřen hlavně na mobily, do kterých je dneska integrován fotoaparát, rádio, MP3 přehrávač a další více či méně užitečné funkce. Vyznění spotu bylo jednoznačné - kombinovaná zařízení jsou hezká věc, ale brzy nás omrzí a používáme jen jejich primární funkce a na vše ostatní zakoupíme dražší, ale technicky dokonalejší přístroje, které mají lepší ovládání přizpůsobené svému základnímu a jedinému účelu. Z telefonu pořád hlavně voláme nebo posíláme  SMS, ale dle průzkumů nás třeba fotoaparát omrzí po prvním měsící hraní, z čehož nemají radost hlavně operátoři, kteří by asi nejradeji viděli, jak si s voyerským úsměvem vyměňujeme každý s každým fotografie banálního soukromí, které svou (ne)kvalitou danou nízkým rozlišením dávají prostor fanatazii, protože si každý může (spíš musí) z rozpitých skvrn domýšlet, jestli fotografie zachycuje poslední výstřelek kubistické estetiky nebo fotříka rozvaleného s pivem v křesle;)

Zpět k All-In-One zařízením.

Jirka Macich se ve svém spotu All-In-One zařízení zastal a vyzdvihl hlavně výhodnou cenu kombinovaného zařízení. Také jsem zastáncem kombinovaných zařízení, i když vím, že jsou zatím kompromisem. Ale velmi dobrým kompromisem. MDA II jsem si koupil, protože mě nebaví nosit s sebou PDA, mobil, přenosný MP3 přehrávač, rádio, čtečku knih. Fotoaparát nezmiňuji, protože se bez něj s radostí obejdu. Nerad se fotím a nerad koukám na strnulé statické snímky čehokoli a souhlasím s Mílanem Kunderou, že fotky jsou jen jednou ze sofistikovaných forem zapomnění.;)

Po 9 měsících intenzivního používání musím říct, že jsem spokojený a že většinu mých nároků plní MDA II na výbornou:

  1. MDA II je špičkové PDA, které i dnes předčí některá samostatně prodávaná PDA.
  2. K přehrávání MP3 na cestách nemusím mít žádné extra specializované zařízení s jednoduchým ovládáním jako je Ipod. Stačí mi, že si mohu vytvořit playlist a spustit sekvenční nebo náhodné přehrávání písniček. To vše jakýkoli přehrávač pro Windows Mobile 2003 samozřejmě zvládá.
  3. Když mě omrzí MP3, mohu poslouchat internetová rádia. Kvalita není nic moc, ale když mi nebude stačit, mohu si koupit SD kartu s rádiem.\
  4. Pro Windows Mobile existuje nepřeberné množství různě kvalitních programů pro čtení elektronických knih. Všechny materiály, odborné knihy, které mám právě teď rozečteny, mám stále u sebe, aniž bych s sebou tahal navíc nějaké místo zabírající jednoúčelové zařízení.
  5. Když bych zatoužil po GPS, není nic snazšího než zakoupení SD karty nebo samostatného a přes bluetooth komunikujícího GPS modulu.

Paradoxně jediné co se dá vytknout MDA II je horší software pro ovládání telefonní části. Verze "Phone Edition" operačního systému Windows Mobile není ještě tolik vyzrálá, ale třeba konkurenční Symbian má již dnes telefonní část plně srovnatelnou s běžnými “jednoúčelovými" mobily bez operačního systému.

Kvalita All-In-One zařízení se bude podle mě bude stále zvyšovat, takže k nákupu specializovaných zařízení najdeme stále méně důvodů. Nebo si myslíte něco jiného a používáte tak propracované zařízení, že vám ho žádný All-In-One přístroj nedokáže nahradit?



Wednesday, 22 September 2004 19:47:00 (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)       
Comments [0]  Mobilitky