\


 Wednesday, 28 April 2004
Volte nejlepší mobilní telefon na serveru MobilMania

Na serveru Mobilmania vyhlásili každoroční  anketu o nejlepší mobilní telefon v kategoriích, rodina, práce, styl a zábava. I když si můžeme myslet o vypovídací hodnotě takových anket své, protože málokterý jejich účastník  má možnost i čas otestovat všechny mobily nebo alespoň reprezentativní vzorek a volí tedy většinou telefon, který si koupil, jde o zajímavou hru, která ukazuje, jak si jednotlivé značky na českém trhu stojí a jaká je přibližně jejich penetrace. Poučná bývá také konfrontace výsledků ankety s oficiálními údaji o prodaných telefonech od českých distributorů.

Navíc se dají vyhrát zajímavé ceny, víkend v Římě bych si nechal líbit.:) Tedy jen v případě, že v hotelu bude internetové připojení, protože minulý rok na svatební cestě v Řecku jsem si po prvním týdnu dovolené při prvních abstinenčních příznacích začal stahovat poštu přes vytáčené mobilní připojení. T-Mobile v té době ještě neposkytoval v Řecku GPRS roaming, takže jsem po návratu domů z faktury radost neměl.

Zpět k anketě. Takto jsem volil já.

Nejlepší telefon pro rodinu – Siemens C55. U této kategorie jsem vždy na vážkách, protože vím, že bych měl hlasovat pro funkčně chudé telefony, ale sám žádný takový nepoužívám. Nakonec vyhrál Siemens C55 – jeho vyspělějšího sourozence S55 jsem používal minulý rok a byl jsem spokojen. C55 jsem měl chvíli půjčen od jeho málo náročného uživatele a líbil se mi – slušný černobílý displej, ovládání Siemensu mně vyhovuje, telefon podporuje i Javu (MIDP 1.0),  i když má pro ni příliš málo paměti..

Nejlepší telefon pro práci – MDA II. Tady jsem neváhal, lepší přístroj zatím neznám. Až na drobné mušky, jakýmí jsou absence regulace hlasitost vyzváněcí melodie nezávisle na hlasitosti ostatních tónů nebo nemožnost trvale nastavit, že ke každé SMS požaduji doručenku, se jedná o přístroj, který nemá konkurenci. Jak to vypadá, s MDA II ještě nějaký měsíc vydržím. Kromě MDA II se mi také líbí sympaticky baculatá Nokia 6600 se Symbianem a podporou paměťových karet. Jeden z mála modelů, který se Nokii v minulém roce povedl.. Myslím, že telefon bez operačního systému už asi nikdy chtít nebudu.

Nejlepší telefon pro styl a reprezentaci – Siemens SX1. Působivý telefon s OS Symbian, funkčně podobný Nokii 6600, ale dle mého soudu s nepoužitelnou extravagantní klávesnicí. Cílové skupině fajnšmekrů ale určitě na konvenčně a možná až zpátečnicky vnímané ergonomii ovládání příliš nesejde.:)

Nejlepší telefon pro zábavu – N-Gage. Každý se bavíme jinak, ale N-Gage je přes všechnu oprávněnou kritiku zajímavý telefon nebo alespoň zajímavý příslib pro všechny hráče, kterým o funkce mobilního telefonu zase tak nejde. Jen to vyměňování paměťových karet s hrami mohla Nokia vyřešit lépe, šachování s krytem a baterií asi žádného náruživého hráče nenadchne.

V diskuzi můžete napsat, jaké mobilní telefony jste si minulý rok oblíbili Vy. Zajímalo by mě, která značka má mezi technicky orientovanými lidmi nejsilnější pozici, protože mýtus praví, že je to (Sony) Ericsson. Jak je vidět z mého hlasování, kde se SE neobjevil ani jednou, u mě to určitě neplatí. SE sice vyrábí skvělé telefony, ale většinou je shodí nějakým zásadním nedodělkem, jako je pomalé psaní SMS nebo šnečí rychlost celého firmwaru. Mimochodem, nevlastníte někdo SE T610 nebo SE T630? Zajímalo by mě, zda jejich implementace Javy podporuje sokety . Na internetu jsou dost protichůdné informace, takže stále nevím, zda je na ně možné instalovat síťové aplikace. Bez soketů je půvab již tak příliš chudé mobilní Javy zcela ztracen.



Wednesday, 28 April 2004 22:17:00 (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)       
Comments [12]  Mobilitky