\


 Tuesday, 29 March 2005
Třída XmlSerializer - pár tipů

Dnes se na Emwacu objevil dotaz ke třídě XmlSerializer. K neoblíbené a podezřelými chybovými hláškami prolezlé třídě XmlSerializer dodám ještě dva tipy pro neštastníky, kteří s ní stále vedou nerovný podpásový zápas.;)

V aplikaci je vyvolána výjimka s informací "System.IO.FileNotFoundException: File or assembly name <nejaka blbina - jméno dynamické assembly>.dll, or one of i
ts dependencies, was not found.
" Tuto hlášku můžete dostat i ve webových službách, které interně XmlSerializer používají.

Jaké jsou příčiny této chybové hlášky?

1) XmlSerializer emituje za běhu dynamickou assembly pro rychlou serializaci typu předaného do jeho konstruktoru. Dynamická assembly se vytváří v pracovním adresáři (aktuálně požívaný TEMP adresář získáte voláním Path.GetTempPath) a k selhání dojde, protože účet, pod kterým běží aplikace, nemá práva na zápis a čtení z adresáře. Účtu aplikace stačí přidělit vyžadovaná práva na TEMP adresář a vše se zdá být v pořádku, alespoň k dalšímu neúspěšnému pokusu o spuštění aplikace.

2) Výše zmíněnou výjimku totiž XmlSerializer používá jako univerzální informaci o takřka jakémkoli selhání. Jste-li si jisti, že práva na temp adresář nastavena máte, přidejte do konfiguračního souboru aplikace následující switch.

<system.diagnostics>

   <switches>

     <add name="XmlSerialization.Compilation" value="1" />

   </switches>

</system.diagnostics>

V TEMP adresáři pak naleznete textový soubor <jméno generované assembly>.out, ve kterém jsou zalogovány chyby - tentokrát ty "pravé" bez ochranných mimikrů iritujícího XmlSerializeru :)



Tuesday, 29 March 2005 18:03:00 (Central Europe Standard Time, UTC+01:00)       
Comments [2]